3 Locaties

Nijmegen - Andelst - Ahmedabad

}

Ma-Vr 9.00 - 18.00

24/7 monitoring

Direct contact

3 Locaties

Nijmegen - Andelst - Ahmedabad

}

Ma-Vr 9.00 - 18.00

24/7 monitoring

Direct contact

Home | Kennisbank | Wat is local SEO?

Wat is local SEO?

Local SEO of lokale SEO is een niche binnen SEO die sterk in opkomst is. Google en Bing geven al enige tijd prioriteit aan ondernemingen in jouw directe omgeving. En ook voice search wordt hier steeds gevoeliger voor. In 2018 waren 46% van de zoekopdrachten in Google gericht op lokale producten of diensten. Daarmee wordt deze ‘niche’ steeds belangrijker in de marketing mix.

Wat is een ‘lokale zoekopdracht’?

Wanneer het om algemene informatie gaat, zijn alle zoekopdrachten globaal. Al dan niet gelimiteerd door de taal waarin de zoekopdracht wordt gegeven.

Een lokale zoekopdracht ziet er anders uit. Denk aan ‘dameskapper in Elst’, ‘loodgieter in Bemmel’ of ‘bierbrouwer in Nijmegen’ De lokale zoekopdracht bepaald dus niet alleen dat Google een lijst met dameskappers, loodgieters of bierbrouwers moet laten zien, maar dat deze ook in Elst, Bemmel of Nijmegen moeten zitten. Ook biedt Google vaak de mogelijkheid aan om zoekresultaten te filteren op resultaten die in de omgeving. Ook laat Google deze resultaten zien bij zoekopdrachten op Google Maps.

Wat is een lokale SERP?

Wanneer op de gewone Google pagina wordt gevraagd om resultaten in een bepaalde plaats of gewoon ‘dichtbij’, laat Google een kaart zien met daaronder de eerste drie resultaten. Daaronder volgend de rest van de resultaten pas. Google levert meteen een hoop additionele data aan. Denk aan openingstijden, telefoonnummers (aantikbaar op smartphones) en beoordelingen.

Google Mijn Bedrijf

Google verzint deze informatie niet zelf. Hoewel Google soms wat data uit externe bronnen weet te verzamelen, kun jij als ondernemer hier 100% invloed op uitoefenen. Wat je hiervoor moet doen, is een account aanmaken op Google Mijn Bedrijf. Hier kun je zelf alle data over jouw bedrijf invoeren. Ook handig is dat je op beoordelingen kunt reageren.

Voordeel is dat je meteen een rich snipper krijgt in de zoekresultaten. Zoekt men exact jouw bedrijf, wordt deze data ook duidelijk weergegeven in een blokje op de SERP.

Bestaat jouw bedrijf al, maar is de data niet door jou in Google gezet? Dan staat er altijd een link om het bedrijf te kunnen claimen. Dit proces kost een paar dagen, maar is wel zeer gemakkelijk uit te voeren.

Ook Microsoft heeft een dergelijke dienst genaamd Bing Places for Business. Echter heeft Microsoft die dienst nog niet werkend in Nederland. Ook Apple werkt aan een lokale index via Apple Maps.

Strategie

Local Search beïnvloeden is niet zo heel moeilijk. Het belangrijkste dat je moet doen, is Google Mijn Bedrijf op de juiste manier vullen en up to date houden. Log dus regelmatig in om te kijken of er vragen zijn die beantwoord moeten worden. Wanneer je veel concurrenten hebt, is het handig om te zorgen voor positieve beoordelingen op jouw bedrijf. Niet alleen op het Google profiel, maar ook op belangrijke netwerken. Denk aan Facebook, Yelp en andere netwerken waar beoordelingen geplaatst kunnen worden.

Home | Kennisbank | Wat is local SEO?