3 Locaties

Nijmegen - Andelst - Ahmedabad

}

Ma-Vr 9.00 - 18.00

24/7 monitoring

Direct contact

3 Locaties

Nijmegen - Andelst - Ahmedabad

}

Ma-Vr 9.00 - 18.00

24/7 monitoring

Direct contact

Home | Kennisbank | Headless CMS

Wat is een Headless CMS?

Een headless Content Management Systeem is een CMS zonder frontend (voorkant). Dat wil zeggen dat er wel een backend (achterkant) is waarop je kunt inloggen en content kunt bewerken. De frontend, waar jouw bezoeker op komt, wordt eigenlijk als zelfstandig onderdeel geprogrammeerd.

Wat zijn de voordelen van een headless CMS?

Een groot voordeel van een headless CMS is dat de code voor het weergeven van de website niet meer wordt gedeeld met de code voor het beheer van de inhouden. De backend en de frontend kunnen compleet worden gescheiden en hoeven zelfs niet meer op dezelfde server te staan. Ze hoeven alleen maar met dezelfde database te werken. Hierdoor kan een CMS veiliger worden opgebouwd. Daarnaast wordt geen overbodige code geladen, dus zal een frontend veel sneller functioneren.

Veiligheid

Onder met motto security by obscurity is het gemakkelijker een backend uit het zicht te plaatsen van de internetgebruiker. Kun je de backend niet vinden, kun je die niet zo snel hacken. Daarnaast hoeft de frontend niet meer code te bevatten dan strikt noodzakelijk om de klus te klaren. Hoe minder overtollige code, hoe minder risico op gaten die misbruikt kunnen worden.

Kun je WordPress of Joomla als headless CMS inzetten?

Ja zeker. Eigenlijk kun je ieder CMS headless inzetten zolang je met de eigen frontend dezelfde database aanspreekt. Zo kun je bestaande CMS systemen dus veel sneller maken. Je moet er wel rekening mee houden dat plugins gericht op de frontend, niets uithalen voor de daadwerkelijke frontend.

Wat zijn de nadelen van een headless CMS?

Eigenlijk kleeft er maar één echt nadeel aan een headless CMS systeem. Dat zijn de kosten. Letterlijk de hele frontend moet opnieuw worden ontwikkeld. Daar gaan al snel vele uren in zitten. Van SEO tot reactie mogelijkheden en cache, alles moet opnieuw worden ontwikkeld, maar voor drukke websites is dit absoluut lonend.

Home | Kennisbank | Headless CMS