3 Locaties

Nijmegen - Andelst - Ahmedabad

}

Ma-Vr 9.00 - 18.00

24/7 monitoring

Direct contact

3 Locaties

Nijmegen - Andelst - Ahmedabad

}

Ma-Vr 9.00 - 18.00

24/7 monitoring

Direct contact

Home | Kennisbank | CMS (Content Management System)

Wat is een CMS?

CMS is een afkorting voor Content Management System. Een systeem om inhouden te beheren. Deze inhouden kunnen worden weergegeven op websites, maar bijvoorbeeld ook in apps.

Voorbeelden

Enkele voorbeelden van bekende CMS systemen zijn WordPress (veruit het populairst voor websites), Joomla, Drupal en Typo3. Het gros van de CMS systemen is open source.

Voordelen van een Open Source CMS?

Het gebruik van een open source systeem brengt veel voordelen met zich mee. De belangrijkste is de investering in het systeem. Je betaald bij een webdesigner (als het goed is) voor de inrichting van het systeem. Eventueel voor het uitbreiden ervan met custom code. Maar een webdesigner mag nooit geld vragen voor het open source systeem zelf.

Ook qua speciale functies kan er veelal worden geleund op open source plugins, thema’s etc. De ondersteuning en controle op die uitbreidingen is niet altijd even goed als bij het CMS zelf. Het kan dus goed zijn dat betaalde (closed source) en op maat gemaakte plugins en thema’s een betere optie zijn.

Vooral bij de populaire CMS systemen kunnen eigenaren van de websites de continuïteit veelal beter borgen. Valt de webdesigner weg, kunnen vele andere webdesigners vaak moeiteloos het werk overnemen. 

Voordelen van een Closed Source CMS

Closed Source CMS systemen bestaan ook. Veel webdesigners ontwikkelen deze zelf, maar ze zijn ook commercieel verkrijgbaar. Als het gaat om veiligheid hebben deze een groot voordeel. Hackers kunnen de broncode niet gemakkelijk in handen krijgen. Dus het hacken van een dergelijk CMS is een arbeidsintensieve aangelegenheid. Daarnaast kunnen webdesigners met een closed source CMS systeem klanten beter binnen houden. Bij het vertrek kan een klant veelal geen gebruik meer maken van het CMS en het exporteren van data kan ook veel problemen opleveren.

Headless CMS systemen

Naast volledige CMS oplossingen, bestaat er ook nog zoiets als een Headless CMS systeem.

Home | Kennisbank | CMS (Content Management System)