3 Locaties

Nijmegen - Andelst - Ahmedabad

}

Ma-Vr 9.00 - 18.00

24/7 monitoring

Direct contact

3 Locaties

Nijmegen - Andelst - Ahmedabad

}

Ma-Vr 9.00 - 18.00

24/7 monitoring

Direct contact

Wanneer je over marketingfunnels gaat lezen, kom je de term FOMO vast en zeker tegen. FOMO staat voor Fear Of Missing Out. De angst om een deal te missen die nooit meer terugkomt.

Denk aan je kindertijd, wanneer het opruiming bij de speelgoedwinkel was. Die ene doos LEGO die je altijd al wilde, voor de helft van het geld. Zelfs als het niet in jouw spaarpot zat, zette je alles op alles om jouw ouders te overtuigen dat dit een buitenkansje is. Ja, zo snel zit je al in een FOMO marketing funnel.

Fear Of Missing Out, is de angst dat een buitenkans te missen. Een krachtig marketinginstrument dat snel aan kracht verliest, wanneer je het niet geloofwaardig inzet.

Bekende voorbeelden van FOMO

Op internet, is FOMO een veelgebruikte methode. De ene keer wat opzichtiger dan de andere. Het meest bekende FOMO moment in Amerika en in Europa is Black Friday. In Azië is het Singles Day, doorgaans een paar weken voor Black Friday. Iedereen lijkt dan te stunten met prijzen die één dag geldig zijn, of soms iets langer. Op internet plakken we er zelfs de Cyber Monday aan vast. Een heel weekend dikke kortingen.

Algemeen bekende FOMO momenten

  • Singles Day (11 november in Azië)
  • Black Friday (de vrijdag na Thanksgiving in de VS)
  • Cyber Monday (de maandag na Black Friday)
  • Sinterklaas (5 december)
  • Kerstavond (24 december)
  • Eerste kerstdag (25 december)
  • Tweede kerstdag (26 december)
  • Boxing Day (tweede kerstdag, is dit een zondag, dan is boxing day op maandag)

Daarnaast kun je ook meeliften op themadagen. Denk aan de Nationale Secretaressedag iedere derde donderdag van april of blue monday, de eerste maandag van januari. Ook voor uw branche zijn er verschillende van dit soort dagen die benut kunnen worden voor FOMO campagnes.

Wanneer communiceren

Die kortingen moeten natuurlijk wel goed gecommuniceerd worden. Zeker wanneer je het niet erg vindt om de sales voor zo’n moment terug te zien lopen op de reguliere prijs. Je kunt bij de consument dan een enorme verwachting opbouwen. LEGO doet dit bijvoorbeeld goed. Hoewel ze nog niet exact aangeven wat de stunt zal worden, sturen ze al wel een teaser mail naar klanten. Een paar dagen voor de uitverkoop start.

FOMO voor nieuwe producten

FOMO kan niet alleen een handige strategie zijn wanneer je al goed gepositioneerd zijn. FOMO kan ook een methode zijn om jouw bedrijf op de baan te helpen. Bijvoorbeeld via crowdfunding acties om een eerste productie gefinancierd te krijgen. Denk aan promoties op Kickstarter en IndieGoGo.

FOMO voor nieuwe diensten

FOMO blijkt ook erg populair onder SAAS aanbieders. SAAS aanbieders gebruiken dit om nieuwe software van een grote groep gebruikers te voorzien. Die leveren in eerste instantie vaak niet meer dan de kostprijs op, maar kunnen wel nieuwe gebruikers binnenhalen. Bovendien leveren ze waardevolle feedabck op.

Bekende valkuilen

Communiceer een deal niet te vroeg, als je huidige sales niet negatief wilt beïnvloeden. Wanneer mensen weten dat een bepaald product binnen aanzienbare tijd met veel korting te koop zal zijn, zullen ze wachten met de aankoop.

Wacht je met het communiceren van jouw deal, loop je tijdens preioden als Black Friday de kans dat de klant zijn of haar geld ergens anders uitgeeft. Simpelweg omdat de klant nog niet wist dat je met de deal zou gaan komen.

Communiceer altijd duidelijk dat het om een eenmalige korting gaat. Dat als de klant te laat is, er geen aanspraak gemaakt kan worden op de korting. Dit onderstreept precies het gevoel dat een FOMO campagne moet oproepen bij de klant. De deal moet niet als een reguliere korting aanvoelen.

Geloofwaardigheid is belangrijk. Als de deal eenmalig is, laat deze ook eenmalig zijn. Anders voelen klanten die de deal hebben gekocht, zich misschien belazerd.

Hulp nodig bij het opzetten van een FOMO campagne, of het opstellen van een marketingplan? Digishock en ID-Tank helpen je graag op weg.

Op onze marketing pagina lees je enkele voorbeelden van wat we voor jouw business kunnen betekenen. Maar we maken ook graag een afspraak om even kennis te maken.