Verschil LED TV en LCD TV

Regelmatig zien we de vraag wat beter is, LCD of LED TV. LED staat bekent als een energiezuinige vorm van licht en geeft consumenten dus vaak het idee dat ze een energie zuinige TV kopen. Tevens denken veel consumenten dat LED TVís een totaal nieuwe techniek zijn. Op deze pagina hopen we meer duidelijkheid te geven over het verschil.

 Belichting

Het grote verschil tussen LCD TVís en LED TVís zit hem niet in de beeldtechniek, maar in de verlichting van de schermen. In LCD TVís worden TL buisjes van enkele millimeters dik gebruikt. De levensduur van de TL buisjes is goed genoeg voor een jaar of 8 tot 10 kijkplezier bij gemiddeld gebruik, maar de lichtsterkte zal licht afnemen. Niks zorgwekkends.

 

Bij LED TVís zijn die TL buisjes vervangen door led strips. LEDís worden niet warm en zijn mede daardoor energie zuiniger dan de oude TL. Ook gaan ze veel langer mee al is het de vraag of een TV van 10 jaar oud niet gewoon vervangen moet worden.

 LED Generaties

Er zijn twee generaties LED TVís. In de eerste generatie zijn de LEDís vrij groot. Als je pech heb kan je daardoor individuele lichtbronnen zien. Het voordeel is echter dat de LEDís individueel aangestuurd worden. Op donkere vlakken zetten de TVís daarom de bijbehorende LEDís uit. Hierdoor komt de donker waarde dichter bij die van de Plasma/PDP TVís.

De tweede generatie LEDís is een stuk kleiner om aan de eis van plattere TVís te voldoen. Het nadeel is echter dat individueel aanturen vaak niet meer mogelijk is. Hierdoor is de winst van de oude systemen verloren gegaan.

 Winkelen

Wanneer je gaat winkelen is het veilig om aan te nemen dat de LED TVís energie zuiniger zijn. Let echter wel op het prijsverschil. Op het totale verbruik valt de winst van LED namelijk enorm tegen dus je zal er enkele jaren over doen om de extra investering terug te verdienen.

digishock

Copyright 2009 TVtoestellen.Startpagina.nl - Design & Coding Digishock.com