Verschil HDTV, Full HD en HD Ready

HD LogosDe termen Full HD, HDTV en HD Ready worden veel gebruikt in de TV verkoop. Hierbij kunnen we stellen dat zowel Full HD als HD Ready beiden een vorm van HDTV zijn.

 

Het grote verschil is dat HD Ready TV’s over het algemeen niet alle HD beeldmaten kunnen weergeven terwijl dit voor Full HD TV’s totaal geen probleem is.

 

Over het algemeen kunnen we wel stellen dat HDTV gelijk staat aan de beeldkwaliteit van een 35mm camera. Het geluid dat over hetzelfde signaal komt, staat gelijk aan de kwaliteit van een CD.

 

HDTV is meetal digitaal, maar de eerste uitzendingen in Japan waren analoog. De reden voor zenders om HDTV digitaal te versturen is omdat het oude analoge netwerk onvoldoende bandbreedte heeft om voldoende HD zenders naast elkaar weer te geven.

 HD Ready

Zoals boven aangegeven, is HD Ready een vorm van HDTV, maar is het niet in staat om alle beeldverhoudingen weer te geven. In de meeste gevallen kunnen HD Ready TV’s een resolutie van 720p en 1080i weergeven. De p staat voor ‘progressive’ en de i staat voor ‘interlaced’. De getallen geven de hoeveelheid beeldlijnen aan.

 

Bij een ‘progressive’ signaal, worden bij ieder beeldje (ons oog ziet 24 beeldjes per seconde als vloeiende beweging), alle beeldlijnen ververst. Bij ‘interlaced’ worden om de beurt de even en oneven lijnen ververst. Bij normaal TV kijken zal 1080i het gevoel geven meer scherpte te geven dan een beeld op 720p. Het verschil wordt echter pas duidelijk bij games en films waarbij het beeld snel moet bewegen. Bij 1080i zal het beeld op bepaalde momenten even als onscherp ervaren worden.

 Full HD

Het mooiste is dus om een Full HD scherm te bezitten omdat dat de maximale resolutie van 1080p aan kan. Zelfs bij de snelste camera bewegingen zal het scherm al haar scherpte behouden.

 Winkelen

Om zeker te zijn dat Uw nieuwe TV klaar is voor de toekomst, doet U er dus verstandig aan om een Full HD toestel aan te schaffen. Denk bij de aanschaf ook aan de mogelijkheden om extra apparatuur zoals spelcomputers en Blu Ray spelers aan te kunnen sluiten. Dit gaat bij voorkeur via een HDMI kabel. Twee of meer aansluitingen zijn in de praktijk zeer wenselijk.

digishock

Copyright 2009 TVtoestellen.Startpagina.nl - Design & Coding Digishock.com